suck

Kunde inte sova, grubblade, grät, skrev ett långt inlägg här, kom åt nån knapp, råkade trycka bakåt, vips så var allt jag skrivit borta. 
 
AF är blåsta.  Skickar hotbrev pm sånt jag inte fått info om. 
 
Ska jobba fre-lör, vilket också känns jobbigt just nu.  
 
Hur ska det bli med värme och vatten? Varför ringer inte han från Fagersta?  Fått andra offerter nu också ju.  
 
Och längre fram i framtiden då? 
 
Usch, ingenting vet jag hur det ska kunna funka.

Helg

 
 
Jobbat tors-sön 28,5 timmar , så nu tar jag lite helg idag :)

Tittade på valvakan till kanske kl 23 igår, sedan lade jag mig och skulle lyssna på valvakan på radion, men bara jag släckte lampan så somnade jag. Man blir fruktansvärt trött av att jobba delad tur två dagar på raken, även om jag är ledig 6 timmar på dagen så jobbar jag ju 7-21. Helt sjukt att SD gick så mycket framåt i valet. Hur kan folk vilja rösta på det partiet? Finns ju bara en drös idioter i det partiet.
 
Jag hann åka och rösta under dagen igår, så jag passade även på att hälsa på Molly.
 

Ska gå ut och rida en sväng nu tänkte jag. Daniel har byggt lösdrift i helgen, så nu har dom möjlighet att gå in om det regnar. Vet inte hur jag ska göra på marken där bara, är lite grovt grus och sand i marken, hästarna har trampat och mjukat upp det en hel del. Ska jag fylla på med bara halm? Ska jag försöka kratta undan dom största stenarna? Ska jag fylla på en massa spån så dom får nåt mjukt som dom inte kommer äta upp? Kan testa med halm först och så får vi se om dom äter upp den, i vindskyddet hos Ronny åt dom upp all halm man fyllde på.


Sen funderar jag på om jag ska hämta Molly idag. Och någon dag veckan har jag tänkt hälsa på ett par i Knipberget. Maria som har getter i Österfärnebo tipsade om dom, så jag kontaktade dom och tänkte hälsa på någon dag och se hur dom har det. Kan vara kul med lite nya bekantskaper som möjligen är intresserade av liknande saker som jag.
http://gladagetens.se/


Jag är fortfarande inne på getter, dom ska troligen heta Stina och Karin, efter Stina Berge och Karin Renberg, haha. Jag var ju inne på att en skulle heta Märta, men det är ju lite fult. Har kanske inte bestämt mig helt, kan ju hända att namnen inte passar sen när man träffar getterna.

Ska kolla om jag har någon barnvakt under ridningen i morgon. Blir ju lite sent för Molly när jag har ridning, om vi ska åka hem efteråt kanske vi kommer hem vid 21, så då slocknar hon ju i bilen på vägen hem.

Kost


 
Angående mitt val av mat. Valt bort kött, men äter fisk och skaldjur. Från början hade jag nog tänkt välja bort fisken också efter ett tag. Nu har det gått drygt 11 år utan att det har hänt. Men nu tänker jag så här. Max en dag i veckan fisk, bara en dag. Plus en dag vegansk. Men ikväll när jag stod och bredde mackor med Bregott så kom jag att tänka på att ska jag ha en vegansk dag så kan jag tex inte bara ta en macka sådär. Men jo då, får helt enkelt köra med mjölkfritt "smör". Pålägg då? Får besöka ICA i Hedemora tror jag, dom brukar ha Astrid och aporna, så jag kan köpa veganska pålägg :)
 
Börjar med att bara äta fisk en gång i veckan tror jag.
 
Gjorde soppa någon dag. Den var iaf utan mjölk och sånt. Schalottenlök, morötter, potatis och röda linser, kryddat med salt, peppar och en buljongtärning, lätt som en plätt och gott. Åt det till lunch idag också. Och det sista blir lunch i morgon. Jobbar 7-11, sedan ska jag till Arlanda med Saras familj, dom flyger iväg och jag kör hem deras bil. Kommer bli en lång dag.
 
Red Vega ikväll. Provade en vända jag sett ut tidigare. Det blev en mil. Doris får jobba hårt för att hänga med. Hon försvann en stund, tror hon fastnade med sin reflexväst, för hon pep när jag ropade, sen kom hon springande utan väst, så vi fick gå tillbaka och hämta den. Träffade en "granne" också efter vägen, jäkla Doris smet ju upp och hälsade när dom sade hej. Trevligt att prata lite iaf, Vega gillade deras gräsmatta också.
 
Ska gå och sova nu, det blir en lång dag i morgon och jag är aptrött efter att ha jobbat 7-16 idag, jag är inte gjort för heltid. God natt!
 
Just ja en bild från habiliteringen kan vi lägga in också. 34 gradig pool, barngrupp, Molly trivdes bra med mig, veckan innan med Mathias så grät hon mycket, men han skrämde ju henne och var för djupt på en gång.
Fick prova en flytgrej och fick jobba med att hålla balansen, med lite hjälp av tyngder på fötterna, hon var jätte duktig.

Denna vecka och denna dag.

Ikväll är det ridlektion i Säter. Daniel har lovat att vara barnvakt åt Molly. Får passa på att ha henne i början veckan eftersom jag ringde bemanningen igår och fick jobb torsdag-söndag 24 timmar sammanlagt. I morse ringde dom och frågade om jag kunde jobba 16-21, tackade nej eftersom jag missade ridningen förra veckan och att missa en gång till är inte kul, så bökigt att hitta en annan tid att rida igen (som det kallas). Annars var dom ju smarta som ringde i tid, så jag hade kunnat lämna Molly hos Mathias.
 
Jäkligt bökigt att jobba som timmis alltså. Men hellre det än att jobba heltid som lastbilschaffis, fy helvete vad jobbigt det var. Men jag drog väl in en hyfsad lön då, men vad jag gjorde med den vette tusan? Bytte bil iofs, till en som var dyrare att äga och köra, men bekvämare och med AC. Funderar på att skaffa en mindre bil som drar lite drivmedel, gärna nåt lite mer miljövänligt. Men kravet är att jag vill ha rumpvärme och AC, och möjlighet att spela musik.
 
Måste börja bygga i ordning lösdriften till hästarna, i natt fick dom stå inne för regnet vräkte ner. Mycket bättre om dom själv kan gå under tak för att dom vill det än att dom ska behöva stå i spiltorna en hel natt. Men det var bra att ha dom inne ändå. Krista rörde knappt sitt kvällshö första två timmarna. Så jag blev lite orolig, hon hade inte bajsat heller. Men i morse var det uppätet och hon hade bajsat lika mycket som Vega, så i såna tillfällen är det bra att dom står separat så man verkligen har koll. I hagen hade annars Vega kunnat äta upp allt utan att jag märkte att nåt var fel.
 
Tror Molly somnade här i soffan. Jag ska nog fixa lite lunch åt oss. Sen tänkte jag ta en promenad med hela familjen. Molly i vagnen, hästarna och Doris. Synd att vagnen går bäst på den största vägen, får försöka ha hästarna på ena sidan och Doris på den andra, måste ju ha henne kopplad ifall det kommer bilar. Kanske blir en vända till soptunnorna(1,5km) med sopor, annars kunde en vända till Dullbo(drygt 1 km) sitta fint också, kanske äta lite gräs nere vid sjön.

Getter

På vägen hem i söndags åkte jag förbi Marias gård och tittade lite på getterna. Funderar på att skaffa två getter som får beta borta i slyn bortanför ena hästhagen. Så småningom kanske betäcka och mjölka för eget bruk. Göra lite ost tex. I gamla ladugården finns det ett utrymme som skulle räcka till två getter, Bara bygga upp det lite mer uppåt, eller så använda en del av koplatserna, har 6 platser och ingen ko. Om hästarna får till en lösdrift kan dom annars bo i en spilta och om mamma vill ha hem hästarna så kunde dom bo i lösdriften under vintern. Finns alltså flera olika alternativ.

Känner mig väldigt peppad att utöka mitt trädgårdsland också. Bort med den där rackarns rosenbusken bara!! Någon som vill komma och gräva en stor grop och sedan gräva upp och flytta rosen?

Projektet-Trädgårdsland

Här nånstans kan vi börja. Mitt projekt var att prova på att odla lite grönsaker på min egna lilla gård. Eftersom jag gick och fick jobb i sommar så blev det kanske inte så stort som jag hade tänkt, men nånting blev det i alla fall. Jag skippade morötter och palsternackor som jag hade velat sätta, hann inte gräva ut landet i tid. På denna bild kan man ana trädgårdlandet till vänster om den kala rosenbusken. Och i jordkällaren hade förra ägarna lämnat ett litet drivhus i plast, så lämpligt!
 
14:e april:
Så såg landet ut från början, jag hade satt lite vitlök i vänster hörn på hösten innan.
 
14:e april:
Här har jag grävt och fyllt på med hästgödsel som jag mockat ut ur hagen, kanske inte det bästa, men det enda jag hade tillgång till i år.
 
Eftersom jag inte hade flyttat hit i våras  så började jag driva upp plantor i lägenheten i Hedemora som så småningom fick flytta hit och bo inne, vi hade väl mellan 10-15 grader inne i våras. Mina första gurkplantor dog, dom var lite mesiga och gillade inte att vi hade det lite svalt inne. Men mina chili och paprikaplantor växte och purjolöken också. Den första bilden är på en paprikaplanta från förra året, mitt första försök att odla paprika, så i våras fick jag min första mogna röda paprikan. Här på bilderna är det väl sqasch, chili/paprika(har tyvärr blandat ihop dom), gurka, purjolök, och tomatplantorna från kursen, mina var så små att jag inte vågade ta med och visa dom.
 
 
24:e maj:
Vitlöken till vänster, En halvvissen persiljekruka och en kruka med annan kryddväxt(vet faktiskt inte vad det är). På det fuktiga området har jag satt 3 rader potatis. Området nedanför är till andra saker, visste nog inte riktigt vad vid det här tillfället.
 
Nu till det trixiga, resten av bilderna är i mobilen. Ska försöka ordna in dom. Bäst att spara det här nu så jag inte råkar tappa bort det.
 
Sådär, hittade en hel del bilder, en drös andra på ett helt annat ställe i mobilen. Som en djungel att leta på minneskortet i den. Och bland alla bilder så är det bara en bråkdel som är på växter m.m.
 
Här kommer lite bilder från drivhuset den 25:e juli:
  
Jag kom fram till att plantorna som växte sig stora måste vara dom avlånga paprikorna och inte chili. Det får visa sig, blir dom gula är det paprika, blir dom röda är det gigantisk chili.
 
29:e juli:
Vitlöksblasten började vissna, det sista av den försvann när hönsen hittade till landet. Får väl se om själva lökarna är kvar i jorden när jag ska börja skörda.
29:e juli:
Potatisen har växt sig stor. Tillvänster är det nya squashplantor på gång, av första plantorna jag satte så dog alla utom en, så om hösten blir fin kanske jag kan få någon sqash. I mitten här har jag satt sättlök det blev rödlök eftersom dom gula var slut när jag skulle köpa, och rödlök är ju mildare och egentligen godare. Till höger utökade jag landet lite och satt 10 st purjolökar, dom har jag sått frön för att få upp.
 
12:e augusti:
Första tomaterna börjar mogna i drivhuset. Humlan jobbar med mina gurkblommor och en liten gurka är på gång, jag är glad :)
 
 Nu blev det strul med bilderna jag tog idag, hittar dom inte i mobilen.
 
Jag bjuder på en bild på mina "arbetshästar", här jobbar dom med att klippa gräset. Närmsta hästen här är anledningen till några missade kurstillfällen, vi har börjat rida distans. Klarade en tävling på 5 mil i juni, I augusti fick vi bryta efter 3 mil då var hon plötsligt halt i veterinärkontrollen.
 
Sista bilderna fick jag ladda upp på facebook för att få in i datorn.
 
4:e september:
Mina växthusplantor växer, men tomaterna börjar se bleka ut och en har växt ur växthuset. Någon gång vill jag ha ett riktigt växthus.
 
4:e september:
Landet är grönt allt utom vitlöken verkar må bra. Jag satte nån bönsort lite sent eftersom dom första av även dom dog, dom blommar för fullt nu. Kryddsorten som jag inte vet vad det är är med på en bild, någon annan kanske kan ge sig på en gissning. Jag fick med den i Linas matkasse, hade varit klokt att lägga på minnet vad det var. Squashen har precis börjat blomma, helt fel årstid skulle jag tro, funderar på om jag har möjlighet att ta in dem när det blir för kallt.
 
4:e september:
Gurkplantorna har bott i en ampel och det är tur för det är så kallt på nätterna ibland att dom antingen får bo i duschrummet som är oisolerat eller under trappen inne. Tyvärr glömmer jag ofta att ta ut dom i solen på dagarna, men en gurka är verkligen på gång, och flera småttingar är på väg, hoppas på att kunna äta någon egen gurka i år.
 

Ja, såhär ser det ut just nu.
 
Jag väntar så länge det går med att skörda.
 
En potatis har jag redan ätit, hönsen hade fått fram en så jag tog in den.
 
Hade gärna tagit med något till skördefesten men jag tror bara att persiljan är duglig av det jag har just nu. Potatis finns redan i Österfärnebo.
 
Jag tycker ändå att jag har lärt mig en del av detta, och nästa år ska jag nog skaffa någon duk som skyddar mot frosten, jag fick skrapa is på bilen i midsomras när jag skulle till jobbet, det hade jag inte räknat med.
 
Jag fick en tupp av grannen i augusti någon gång och när han kom hit började han och hönsen ta längre utflykter så jag har hittat dom liggande bland mina purjolökar, badande i jorden och haft det så bra! Medans jag fått panik över att dom lagt sig på purjolökarna!!! Men hönsen ska så småningom få en rastgård istället och bara gå lösa när jag har bättre koll. Efter att jag har skörat är dom istället väldigt välkomna att sprätta runt i landet.
 
Jag kommer troligen inte få så bra skörd eftersom många plantor dog och jag försökte hinna få upp samma saker igen. Jag skulle ha försökt med något annat istället. Försökte med plocksallad och spenat, men det var troligen för gamla frön för inget kom. Har inte haft ekonomi för att köpa en massa saker så jag testade även vissa gamla frön, dillen var nån gammal påse, två gamla påsar, där bara ena grodde.
 
Ser fram emot att så vissa saker nu i höst också. Jag tror mina purjolökar få stå kvar, har för mig att vi glömde såna ute ett år hos mamma och att dom året efter blev jätte stora och blommade. Kanske skulle lägga lite halm runt dom?
 
En sak som förvånade mig var krukkryddväxternas livskraft, dom var i slängstadiet om man bor i lägenhet, satte ut dom och dom har växt bäst av allt, t.o.m. bättre än ogräset.
 
Så avslutar jag mina lilla skrivning om mitt projektarbete.

Kurs

Nästa inlägg kommer bli en kursuppgift. Mitt projektarbete, som kanske inte blev så seriöst som jag ville, men jobb 5 dagar i veckan hela sommaren, försök att hinna med hästar och att umgås så mycket som möjligt med Molly gjorde att tiden prioriterades på annat än just projektet. Men lite små pyssel som vattning och sådär har jag ju iaf skött. Har rensat lite ogräs då och då också. Men hur som. Jag är ju som jag är så nu i sista stund ska jag försöka skriva och lägga upp lite bilder om mina små odlingar.

RSS 2.0