Nyårsmotion

3,2 km jogging idag, följer vad runkeepern säger åt mig. Passade på att slänga lite glas och metallförpackningar under 5 minuters uppvärmningen.

Nu har jag duschat både hunden och mig själv, första gången jag duschat Nova. Tänkte bara ta allt grus under magen och tassarna, men när vi ändå stod där tog jag resten också. Fick lyfta in henne i själva duschen för hon fattade inte riktigt, men sen gick det bra, och så några leversnittar när vi var färdiga. Varför ger ingen mig godis när jag duschat? Jag är också duktig ju ;-)

Inte en enda smällare hördes när vi sprang, jag är förvånad.

Cykel, motion dagen före nyårsafton.

Tog en cykeltur med vovven nu på kvällen, 2,5 km blev det, bra att springa av sig lite nu ikväll, imorrn vet man ju inte hur mycket man ska våga sig ut. Men hon har än så länge inte verkat bekymrad alls över raketer som skjutits. Men dumt att ränna ute kl 00 på nyår om man är hund så det ska vi undvika. Det tråkiga är ju att jag gillar raketer. För några år sedan hade dom tysta raketer nere vid brunnsjön på sista april som vi såg jätte bra från Lillans altan, och Lajka var med och var hyfsat trygg den kvällen trots att det pangade från lite olika håll, skönt att det största var ett tyst fyrverkeri då.

Om Nova skulle börja bli för orolig eller nåt imorrn, vilket jag faktiskt inte tror att hon blir så har jag sagt att vi iså fall åker till Lilla Moren, skönt att ha en backupplan på bara drygt 3 mils avstånd.

67 rep.

Idag tog jag och red en sväng med Vega på släp. Orkade bara inte rida två vändor på tråkigt och hårt underlag, så båda fick följa med, vi skrittade och jag försökte trava lugnt, det gick sådär, både vill ju bara öka hela tiden, men det gick bättre än det brukar.
 
Efter jag hade ridit kom mamma och sa att hon skulle gå en promenad med Molly och Nova. Under promenaden fick hon telefon från läkaren och hon har Dystrofia Myotonika som vi trodde, hon hade 67 repetitioner precis lika många som Sandra, så hon är ju en turunge som inte fått det i ökad mängd liksom. Jag har ju 150.
 
Fast jag sov länge i morse, vi somnade om och vaknade 12:30, så har jag sovit på soffan till Mathias hockey nu ikväll. Så jäkla mycket kan jag sova.

Diskamaskin

Igår köpte vi en ny diskmaskin och en elvisp. Den gamla diskmaskinen åkte på tippen!


Traktor

 

Trädgårdtraktorn blev hämtad i fredags också förresten. Ställde den hos mamma för jag tror att Tommy skulle hjälpa mig med lite tändstiftsbyte och kanske nåt mer. Sen är det bara att hoppas på lite snö så man får testa den :)
 
Ska gå och titta in i ugnen, har en vegetarisk "julskinka" från Astrid och aporna i ugnen, får se hur det hela går, har aldrig griljerat skinka.
 
Tog och fikade lite också.. Svartvinbärsglögg.

God Jul

 
Molly har ärvt pepparkakekläder från sin tremänning Vincent.
 

Con Rise

Hästen som råkade slänga av mig i tisdags. Ridskolans högsta häst.
 

Brum brum

Idag är det tänkt att vi ska hämta den lilla trädgårdstraktorn, med musikskolans släp. Men jag väntar på sms-svar från Tommy och jag misstänker att han sover länge, för han brukar vara uppe sent.
 
Så vad ska man hitta på nu då?
 
Åka och rida kanske?
 
Fattar fortfarande inte hur vi ska få upp den på släpet? Tung jäkla grej ju.
 
Men skotta snö och klippa gräs ska den kunna göra. Fanns även drag så man kan skaffa en liten kärra att dra bakom, vad nu det ska vara bra till? 
 

Äsch, den får fan vara åt fel håll nu.

Dagens schema.

Fan vad ont jag hade i knät i en av mina favorit sovställningar i natt!

Strax före 15 idag åker vi till Säter och Torkel, Nova ska få vaccination, inget värre än så. Känner jag henne så kommer hon gilla Torkel, det gjorde även Lajka.

Sen efter 17 så ska jag kolla på en liten trädgårdstraktor, som hade både klipp- och snöslungeaggregat. Om Tommy inte hade för ont i ryggen skulle han följa med. Om jag nu skulle få köpa den, så är ju problemet hur man ska få hem den, ifrån Grycksbo. Anders släp? Musikskolans? Hästtransporten? Två som kanske inte går att ordna på stubben, en som finns i Rättvik, fast är jag redan i Grycksbo är det ju inte så helvetiskt långt till Rättvik.

Hur som helst så skulle snöslunga vara skitbra i Lilla Moren, ingen skottar ju grusvägen upp till gården, och visst är det skönt att kunna åka ända fram med bilen och slippa skotta en lång gång för att kunna komma fram. Och på sommaren vill jag brumma runt uppe på gräsklipparen,inte bakom.

Ramlat av

Ramlade av Con Rise på ridlektionen idag. Han bockade först en gång för att ett block hade dykt upp bredvid där han skulle gå. Sedan när vi hoppade så rev han en bom och efter det bockade han så jag flög av. Stallets största häst, jag slog i munnen i hans hals så jag fick lite fläskläpp och landade på höger knä i ridhussanden, blir nog ett hyfsat blåmärke där, syns inte så mycket än. Reste mig nästan direkt men då skakade benen och ridläraren sa åt mig att sätta mig lite. Grät lite och skrattade lite, man blir ju lite chockad.

Satt upp igen efter att ha samlat mig lite, fick trava nåt varv och sedan galoppera över bommarna vi hade jobbat med, rida med 4 och 5 språng mellan, men jag fick inte/behövde inte hoppa nå mer.

Nästa gång jag ramlar av i ett ridhus ska jag försöka släppa tygeln, inte så bra om han hade skuttat vidare och råkat sparka mig. Har ju nästan som en reflex att hålla i tygeln, och det är ju bra i skogen när man ramlat av Krista, hon tvärstannar ju bara om man håller i henne minsta lilla. Sträckte mig nog lite armen nu också eftersom jag höll kvar.

På torsdag får jag väl bjuda på tårta, gammal tradition att bjuda på tårta om man ramlar av ;)

Träning

Ska försöka komma igång och jogga igen, kom av mig helt när jag blev förskyld och så hade jag just nåt målet på 5 km. Men nu startar jag om samma program och börjar på 2,4 km och så kommer det ökas på under 8 veckor, och blandat med intervaller och långpromenader/joggingvändor. Antar att jag bör skaffa broddar av nåt slag om jag ska va ute och ränna. Får se hur det går i kalluften när det blir vinter igen, idag var det 6 grader varmt ute.

Vårdbidrag

Får förresten ett halvt vårdbidrag i månaden för Molly här framöver. 4600, innan skatt, så det blir inte så mycket kvar efter skatt, men nog är det ett välkommet bidrag ändå.

Prisjakt

Tur att jag inte bara beställde första bästa pannlampa. Kollade på prisjakt och hittade en och samma för ca 500 istället för ca 800. Fast, ehm jag köpte två, och så hittade jag en enkel pulsklocka också. Har velat ha en pulsklocka ett tag nu. Kommit av mig med löpningen, och hoppas att den kan motivera mig lite.. Att jag köpte två pannlampor var för att det händer att vi är två som rider, eller så ger jag en till brorsan i julklapp, fast det är aningen dyrare än vad jag brukar lägga på julklappar.. Vi får se vad jag gör med den.

Tror jag ska sätta mig och skriva lite julkort, beställde några stycken på Molly som min farmor, Mathias mamma och kanske någon mer ska få, har 5 st.

Letade fram en bok med djurläten förut idag, det är knappar man trycker på så muar, jamar den m.m. Molly blev så rädd att hon började gråta :( Stackars liten, böcker ska inte låta.

Ullmax

Helt såld på underställ och andra av deras sköna kläder, så nu skickade jag iväg en beställning... 1300, kan nästan hoppas att nån vara hinner ta slut så det blir lite billigare, eller att hemsidan inte har uppdaterat utförsäljningen som jag såg på broschyren på ridklubben. Nästan bara saker till mig själv, men nån enstaka julklapp kanske det också blev, vem vet?

Nu kanske jag kan somna utan att ligga och grubbla på den här saken.

Distans

Idag testade jag och Vega att rida med lite högre tempo än vi brukar. Vi red 8,5 km på en medelhastighet på 12 km/h, 5 min per kilometer, och vi brukar oftast rida en kilometer på 8-9 minuter när jag rider själv. Så mycket mera trav än i vanliga fall, tack för att det kom snö!! Mjukare vägar :D
 
Hon blev bara lite svettig.
 
Vi avslutade med att rida 2 extra kilometer ihop med Nova, men dom räknas inte in i mina 8,5 kilometrar.
 
Nu skulle en klocka med sekundvisare och ett stetoskop sitta bra, så jag kan se hur pulsen ser ut efter en sån ridtur. Kan nog höra hjärtat även utan stetoskop iofs. Om man nån gång ska tävla så ska pulsen ner i 60 slag per minut inom 20 min när man kommer i mål.
 
Hon skötte sig bra idag, lyssnade hyfsat bra och studsade bara lite. Inne i Lerviken övade vi avsaktningar och igångsättningar, superbraövning för henne, och inne i en by vill man ju inte rida för fort i alla fall. Vi höll oss till bara skritt och trav för jag ville inte att hon skulle tända till för mycket.
 
Kändes som att hon skulle kunna trava på i ett friskt tempo hur länge som helst, jag fick sitta och bromsa en hel del.

Pigg pålle

En trevlig sak med Krista är att visst, hon blev jätte pigg idag när vi vände, och hon tog galopp när jag hade tänkt trava en bit och sådär, trippade i skritten, men med henne blir det inte mer än så och du kan ta en galopp fast det är hemåt. Vänder man Vega blir hon smått tokig, studsar, går i sidledd, försöker sticka, bakskygg.. Kanske inte alltid alltihopa, men senaste veckan har hon varit sån. Så skönt med Krista, oftast kan hon gå från pigg till kolugn på 3 sekunder. Fast idag var hon lite väl till sig på hemvägen, var först när jag hade hoppat av och kopplat Nova igen som hon lugnade ner sig, troligen på grund av att jag också skärpte till mig.

Snö!

Mockade och fixade stallet, tvekande ifall jag skulle rida, men tog in Krista och vi tog oss en tur till Lerviken och tillbaka, Gick ju fint att både trava och galoppera efter grusvägen där, tyvärr en del styltor i hovarna. Nova sprang lös större delen av turen och stortrivdes i snön.

Vi kan utöka min önskelista med snösulor till hästarna nu, men det blir väl nästa skoning.

Nu har det snöat i drygt ett dygn, fast just när jag red idag snöade det bara lite, så vi tog inte ens på ridtäcket, det behövdes inte.

Har duschat, matat Molly och lagat mat till mig själv. Gjorde en god färssås med qournfärs och instället för krossade tomater hade jag passerade tomater(orkade inte gå och handla), kommer nog använda passerade tomater fler gånger. Hade även i mycket vitlök och en halv chili(en mild sort).

Mobil

Kom på att en ny mobil som inte bråkar hade också varit nice.

Önskelista

Riktiga konståkningsskridskor.
Pannlampa som lyser utav helvete!
Hopp/allroundsadel som passar både hästen och mig.
Gärna en till dressyrsadel också.
Mer kläder från Ullmax.

Så var ska vi börja? Har inte råd med allt :(
 
Antar att jag inte bör köpa skridskorna nu. En bra pannlampa hade varit fint i förrgår, är fortfarande lite öm i ögat efter att ha fått en grankvist rakt in i ögat, såg gnistor, skitskumt. Ett par körglasögon hade kunnat skydda ögat, men har jag en bra pannlampa kan vi trava på fler ställen också.
 
Sadlar är svårt tycker jag, ska man ha ut en riktigt utprovare känns det som det kommer bli så dyrt, och jag känner mig lite osäker, vill ju att det ska passa riktigt bra. Krista kan inte alls ha allroundsadeln längre, den ligger platt på manken, hon har väl sjunkit ihop lite väl, dressyren går an än så länge verkar det som. Tror båda funkar okej på Vega, men trivs inte alls att rida i allrounden, skavsår i röven!
 
Kläder från Ullmax kanske jag kan unna mig, ett till underställ, kanske nån mysig fleecetröja, strumpor, pannband och så efter en stund blir även det så dyrt.
 
Ge mig typ 30 000 så ska jag unna mig alltihopa :-D Kanske kan räcka med 25 000, beror ju lite på hur mycket man ska lägga på en sadel.

Dagen

Idag ringde dom från Rustabo, undrade om det fanns säkringar någonstans? Men sen var dom visst hela.. Ingen ström. Jag åkte dit på eftermiddagen och strömmen funkade inte inne i huset heller. Krångel! Hoppas det bara vill funka imorrn, annars lär jag väl dit och undersöka om det finns nån huvudsäkring som har gått.
 
Hade teori på ridningen idag, snack och film om stilhoppning.
 
Efter ridklubben åkte jag till Hea och red våra hästar, först Krista i djupdalarna, helvete vad mörkt det var, men vi travade efter den stora långa vägen och lite mera, det gick bra, det sägs ju att hästarna ser bättre än människor. Sedan red jag Vega, men vågade mig inte på samma sak med henne, trodde hon skulle fega ur och fjanta sig, så vi red bort till hockeyplanen där det finns strålkastade. Travade mestadels på volten och var där i en kvart, vill ju inte nöta för mycket när hon är ovan. Båda hästarna gick i typ 43 min och 4,9 km.. Vilken känsla jag har för rättvisa ;-)
 
Det bästa var att mamma stod med Vega färdigborstad när jag kom tillbaka med Krista så jag bara kunde lägga över sadeln på henne och rida iväg så tog mamma hand om Krista efteråt, dessutom rastade hon hunden.
 
Grannhuset där ute är till salu och mamma har försökt prata med dom ifall dom kan stycka av en del mark som vi kan få köpa, hoppas dom kan göra det!! Skulle vara så najs med egen mark och hage bakom vårt uthus, vattenslangen kommer man inte behöva dra så långt, man behöver inte noja över att Lind ska bli grinig för nåt heller.
 

1,5 mil

In till ridklubben, bort till Norddalen och Mårtensgård och sedan hem igen. Kan inte kolla på hitta.se hur långt det är om man använder stigarna igenom djupdalarna, men bilväg så blir det 1,5 mil det borde jag kunna testa någon dag, fast på stigar då.
 
Sedan kan man ju ta nån långtur en bra bit bortanför Tjärnan eller så, men det blir kanske inte så långt? Men en omväg genom djupdalarna också så blir det nog ganska långt.

Vikmanshyttebygdens ridsällskap

Nu kom det förslag från en i Vikmanhyttebygden hästsällskap på en glöggritt på 3e advent, perfekt att öva lite längre sträcka då ju. Rida till Jälkarbyn, rida med dom och sedan hem borde nog bli 2 mil eller nåt sånt.

Distans

Hade glömt bort en grej förut idag, så istället för att åka och rida åkte jag mot Avesta för informationskväll om distansridning. Man blir ju lite sugen att testa på, fast jag nojar lite över om Vega verkligen går igenom veterinärkontrollerna. Å så vet jag inte om jag har tid att träna så mycket som jag helst skulle vilja om jag ska rida nån riktig ritt på 5 mil i framtiden. Fast det är klart.. Att rida mellan Hea och Lilla Moren då och då skulle ju vara perfekt träning. Det är väl 3-4 mil. Rida dot, vara där ett tag och sedan rida hem.. Fast jag antar att hon vill ha med sig morsan dit också i så fall. Kanske kan rida dit och få åka transport hem. Ska fanimej testa det när snön kommit så vägarna blir mjukare.

Fänkål

Fänkålssoppa funkade ju fint det med, första gången jag gjort nåt med fänkål. Trodde den skulle få en fränare fänkålssmak än vad den fick.
 
Bilden är från tillagningen, mixade den sedan och hade i creme fraiche, toppade med lite fetaost.
 

Vegas nya frilla

Före:
 
Efter:
 
Rättade till det sneda lite bättre, men det blev nog ganska ojämnt ändå.
 

Mollys vecka

Lite bilder från förra veckan, sånt som Molly pysslade med:
1. Fick nya vantar och mössa
2. Gosade med mormor och Mio
3. Hittade en mysig tröja i en av kassarna med för stora kläder(som inte är så stora längre)
4. Ny adidaströja som vi shoppade på kupolen, när mamma köper träningskläder måste väl Molly också få nåt :)
 

Göra?

Bestämde mig för att jag ska åka och rida ikväll, när Mathias slutat jobbet, i mörkret.

Så nu då? 4 timmar har jag att göra vadå?
Sugen på att svänga ner till ÖB i Avesta och köpa en till adventstjärna och timer och åka till LM (huset) och sätta upp den, eller ska jag försöka göra den där soppan som jag har ingredienser till och kanske städa lite?

Först ska jag iaf gå och bajsa.

Uppdatering.

Jag är trött på min förkylning. Har varit sjuk i en vecka nu. Hostar och det blir värre när man lägger sig. Ingen jogging alls, men några ridturer har det iaf blivit. I fredags fick jag med mamma på en lång tur 1 timme och 15 min, nästan 8 km och vovven fick hänga med också. Får dåligt samvete när hon inte får komma ut så mycket. Dumma hals bli frisk nu!!!!!

Igår var jag till Globen iaf, shopping, tittade på mycket hoppning och lite annat.


Så idag var jag till Hea och Vega fick prova täcket jag hade köpt så det fick hon behålla på och gå ut i hagen igen, det blåste ju så mycket att dom fick ha täcken fast det var flera plusgrader ute. Hade funderat på att rida eller gå på julskyltning, men det blev varken det ena eller det andra. Brorsan och hans tjej var på Hea så det blev att snacka med dom istället. Trevligt att träffa dom lite då och då. Mamma hade torkat golven för bara någon dag sedan och så kom Nova dit idag igen och lämnade små blodfläckar efter sig, snälla sluta löpa nån gång, 2 veckor på onsdag.

I torsdags var jag till en arbetsterapeut i Falun. Vi pratade en del om hur jag har det och sådär. Som att så länge jag är hemma med Molly så funkar det bra, men att jag är orolig över om jag kommer orka jobba heltid när det blir dags att hitta ett jobb. Jag behöver ju sova så mycket. Fick greja med händerna också, och gripa olika tjocka cylindrar, det gick bra förutom att jag kände av lite stelhet på den grövsta.

Ska kolla på tv nu, dom åker vattenrutschkana! Jag vill också.

RSS 2.0